Ce dezvăluie Pandora Papers despre Vladimir Putin

Ce dezvăluie Pandora Papers despre Vladimir Putin. 650 de jurnaliști, membri ai Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), au dezvăluit duminică primele detalii ale unei investigații jurnalistice de amploare, care a vizat tranzacțiile secrete și proprietățile ascunse în paradisuri fiscale ale unora dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din lume. Cele aproximativ 6,5 milioane de documente fac referire și la președintele rus, Vladimir Putin, care nu apare cu nume și prenume în aceste dosare, însă apar alți numeroși apropiați ai acestuia, inclusiv cel mai bun prieten al său din copilărie, acum decedat, despre care adversarii politici l-au numit “Portofelul lui Putin”. Totodată, documentele subliniază și o eventuală relație romantică a liderului de la Kremlin cu o femeie a cărei identitate încă nu a fost dezvăluită, relatează The Guardian și Washington Post.

În septembrie 2003 a avut loc o tranzacție secretă la Monaco, un paradis fiscal în care bogații lumii își mută adesea averile din țările de origine. Prin acesta s-a achiziționat un apartament luxos la etajul patru al unui bloc din apropierea cazinoului Monte Carlo, de la care se puteau zări cu ușurință iahturile de lux ale miliardarilor parcate în portul din Monaco. Prețul achiziției a fost de 3,6 milioane de euro, iar noul cumpărător a obținut două locuri de parcare, un garaj pentru depozitarea lucrurilor și accesul la o piscină exclusivistă aflată în complexul Monte Carlo Star.

Misterioasa cumpărătoare a unui apartament din Monaco. Traseul tranzacției

Identitatea cumpărătorului apartamentului a fost un mister. „Cumpărătorul” oficial a fost o companie offshore înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Brockville Development Ltd. Aceasta era la rândul său deținută de alte două companii înregistrate în Panama: Sefton Securities și Radnor Investments SA. Schema de achiziție e asemănătoare unei păpuși Matrioșka, unde beneficiarul final e ascuns sub mai multe „straturi”.

Potrivit documentelor dezvăluite de Pandora Papers, cumpărătorul apartamentului luxos era o anume Svetlana Krivonogîh, o femeie în vârstă de 28 de ani.

Conform scurgerii de date, Svetlana Krivonoghih a crescut într-un apartament comun din Sankt Petersburg, împărțind baia și bucătăria cu alte cinci familii. După ce a împlinit 18 ani, a lucrat câțiva ani ca femeie de serviciu la un magazin de cartier. În câțiva ani, însă, pe la sfârșitul anilor ‘90, Krivonoghih a devenit extrem de bogată. A achiziționat un apartament într-un complex de lux din Sankt Petersburg, mai multe proprietăți la Moscova, un iaht și alte bunuri, în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Războiul lui Putin împotriva oligarhilor și noua elită de la Moscova

Îmbogățirea prietenilor lui Putin a început în timpul primului său mandat de la Kremlin, moment în care președintele declara în mod public războiul împotriva oligarhilor. El a criticat oamenii de afaceri care și-au dobândit averile în anii ‘90 și care s-au considerat, așa cum a spus Putin, drept zei. Retorica politică a lui Putin a continuat, iar în ultimii ani, după nenumăratele abuzuri politice pe care le-a realizat, a început să se plângă că magnații ruși sunt lipsiți de patriotism și își ascund banii în străinătate.

Vladimir Putin, într-o conferință de presă în primul an de mandat ca președinte al Federației Ruse. Sursă foto: Getty Images
Se pare că apartamentul din Monte Carlo al Svetlanei Krivonogîh face parte dintr-un portofoliu mult mai mare de afaceri. De unde a provenit numerarul pentru finanțarea achiziției, este în continuare incert. De asemenea, încă nu se cunoaște cum a devenit Krivonogîh clientă a companiei Moores Rowland sau dacă firma era conștientă de legăturile ei politice de la Moscova.

Cu toate acestea, imaginea de ansamblu, care a fost dezvăluită de investigația Pandora Papers, este destul de clară. Vladimir Putin nu i-a îmblânzit pe oligarhi, ci a construit un nou sistem feudal, în care prietenii săi și asociații KGB-ului au fost principalii beneficiari. Unii au dobândit averi imense, dar suspiciunea jurnaliștilor este că această bogăție nu este a lor în mod real.

Ce dezvăluie Pandora Papers despre Vladimir Putin. Sursa: digi24.ro

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us