Cum au epurat bolșevicii elita universitară românească

Cum au epurat bolșevicii elita universitară românească.

Tabloul educației din România este astăzi sumbru: manuale slab întocmite și/sau pline de greșeli, profesori nepregătiți, elevi analfabeți funcțional și nenumărate doctorate plagiate. Rădăcinile reformelor eșuate succesiv își au însă originea în sovietizarea învățământului sub ocupația sovietică.

Printre puținele lucruri cu care se mândrește astăzi educația din România sunt rezultatele bune obținute de olimpicii care câștigă an de an medalii la concursurile internaționale. Ele sunt însă mai degrabă rezultatul eforturilor particulare ale unor părinți și profesori, nicidecum regula.

Învățământul românesc pare că nu a depășit problemele de fond generate de schimbările ideologizate impuse de ocupația sovietică și guvernele pe care le-a impus începând din martie 1945. Ceea ce propaganda comunistă numea schimbări în favoarea clasei muncitoare, era de fapt o răstunare valorică în toate domeniile, inclusiv în învâțământ. Ba chiar, după cum arată numeroși istorici și sociologi, educația era unul dintre domeniile cheie prin care se putea forma „omul nou”, apropiat și fidel noului regim.

Cea care a căzut prima a fost autonomia universitară. Pentru regimul sovietizat instalat la București de Armata Roșie era esențial ca „învățătorii” învățătorilor și ai societății în general să fie strict ținuți sub control și capabili să impună versiunea ideologizată în varii domenii, cele umaniste fiind cele mai afectate.

Profesorii universitari au fost înlăturați, iar studenții din familii cu stare sau ale oponenților regimului/deținuților politici, adică fără un dosar corespunzător, erau excluși din facultăți. Nimeni nu știe numărul exact al studenților și profesorilor epurați în timpul ocupației sovietice dintre 1944-1958.

Psihologul Nicolae Mărgineanu, condamnat la 25 de ani de închisoare

Cazul psihologului Nicolae Mărgineanu de la Universitatea Babeș Bolyai de Cluj Napoca. El a fost arestat în 1948, acuzat de înaltă trădare și condamnat la 25 de ani de închisoare.

Fiul său, regizorul Nicolae Mărgineanu, în vârstă astăzi de 83 de ani, își amintește că avea zece ani când tatăl a fost arestat. Nu era membru în niciun partid politic, singura lui vină era că studiase psihologia în SUA, unde obținuse o bursă Rockefeller.

„Tata era fiu de țăran, n-a făcut politică niciodată. Și-a luat doctoratul în psihologie la 27 de ani, Magda Cum Laude. Apoi a obținut o bursă Rockfeller, care nu se dădea pentru psihologie, dar tata a cerut cu insistență, și cei din America au trimis pe cineva la Cluj și a stat cu tata trei zile. Așa a primit bursa pe șase luni de zile, apoi s-a prelungit la un an, apoi la 2 ani. Primise trei oferte să lucreze la universitățile din America, dar el voia să se întoarcă în țară. Când au venit rușii, el era la universitate la Cluj. În 1946 a fost scos din universitate. L-au arestat în aprilie 1948. L-au luat de acasă, dar nimeni nu știa unde l-au dus. Epurările au început în toate universitățile unde au plasat activiști de partid”, povestește regizorul Nicolae Mărgineanu.

Cum au epurat bolșevicii elita universitară românească, citeste integral articolul pe Europa Libera

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Navigare rapida

Follow us