Studiu: Plasticele pot crește semnificativ riscul de atac de cord și AVC

Cercetători italieni au descoperit că inhalarea de particule de plastic crește semnificativ riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și deces prematur. În cadrul unui studiu efectuat, peste jumătate dintre participanți (150 din 312 persoane) prezentau microplastice nocive amestecate cu clor în arterele lor blocate, scrie epoch times.

Aceste particule au fost asociate cu un risc de 4,5 ori mai mare de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau de a deceda în următorii trei ani, deoarece perturbează procesarea grăsimilor în organism.

Profesorul Philip Landrigan a subliniat că microplasticele, inclusiv polietilena și clorura de polivinil, se găsesc într-o gamă largă de aplicații, cum ar fi recipiente pentru alimente, produse cosmetice și conducte de apă. Aceste particule pot ajunge în apa potabilă și pot fi inhalate, rămânând blocate în artere și generând complicații grave de sănătate. Mai multe despre studiu aici: https://www.bc.edu/bc-web/bcnews/science-tech-and-health/earth-environment-and-sustainability/the-minderoo-monaco-commission-on-plastics-and-human-health.html

Îngrijorarea cu privire la efectele nocive ale plasticului asupra sănătății umane a determinat apeluri pentru reducerea utilizării acestuia, în special a articolelor de unică folosință. OMS a recunoscut că informațiile despre impactul microplasticelor asupra sănătății sunt încă limitate, dar există un consens că trebuie luate măsuri urgente pentru a reduce expunerea și a promova o economie mai durabilă a materialelor plastice.

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Navigare rapida

Follow us