Profesoară la Universitatea Armatei Române, postări conspiraționiste pe Facebook

Într-una dintre postări, conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și lansează o teorie conspiraționistă:

”De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”

Într-o postare din 5 martie 2022 de pe unul dintre conturile sale de Facebook, Alba Iulia Catrinel Popescu a pus pe seama președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, o parte din responsabilitatea izbucnirii războiului, sugerând chiar că acesta ar acționa conform intereselor Rusiei. Ea a scris, printre altele (am păstrat ortografia autoarei, sublinierile prin bold aparțin G4Media):

”Cu toata compasiunea pentru populatia amarata a Ucrainei, cred ca domnul Zelenski NU are nici un drept sa critice NATO! NATO nu are nici un fel de angajament fata de Ucraina! Punct! Iar popoarele acestor state NU VOR SA INTRE IN RAZBOI NUCLEAR CU RUSIA PENTRU UCRAINA! Punct!

In alta ordine de idei, consider ca acest domn a favorizat RUSIA prin urmatoarele fapte:

1. Orice lider care isi iubeste tara si intelege legitatile geopolitice si, mai ales, intelege contextul militar, NU isi expune populatia unor suferinte inutile! Pentru ca tot ce se intampla acum reprezinta o suferinta inutila! Ucraina nu apartine nici unei aliante militare si nu are o armata capabila sa ii tina piept lui Putin! Cu toti mercenarii adusi din toata lumea! Prin urmare, orice lider lucid ar fi facut ceea ce ambasadorul Ucrainei la Londra a incercat sa faca, dar a fost redus la tacere de acest domn Zelenski: ADICA ISI DECLARA IMEDIAT NEUTRALITATEA, OPREA ATACURILE ASUPRA SEPARATISTILOR DIN DONETK, RECUNOSTEA ACORDURILE DE LA MINSK SI INCHEIA CRIZA. Zelenski NU a facut-o.

Alte postări controversate marca Alba Iulia Catrinel Popescu

De asemenea, Alba Iulia Catrinel Popescu a distribuit, pe aceeași pagină de Facebook, fake-news-uri din presă, uneori exprimându-și clar opinia, așa cum a fost cazul unei știri în care se pretindea că un batalion ”nazist” ucrainean a suferit o grea înfrângere în timpul conflictului. ”sa inteleg ca exista nazisti buni, daca sunt ucraineni, si nazisti rai, daca sunt germani?????”, a fost comentariul Albei Popescu care a însoțit distribuirea textului de pe site-ul ziarului România Liberă.

Sursa invocată de ziar pentru știre este ”Rețeaua Voltaire” care îl are ca președinte pe Thierry Meyssan, un jurnalist francez faimos pentru lansarea de teorii conspiraționiste.

Printre altele, Meyssan a scris o carte în care a susținut că atacurile de pe 11 septembrie 2001 au fost organizate de o facțiune din Armata americană cu scopul de a impune un regim autoritar în SUA. El a fost declarat persona non grata de către Departamentul de Stat american.

Pe 3 martie, Alba Iulia Catrinel Popescu a distribuit un alt text, publicat de site-ul stiripesurse.ro, în care se anunța: ”Breaking Ucraina urmează să atace Rusia.” Comentariul acesteia: ”Nu știu sa mai existe în istoria războaielor contraofensive anunțate din timp! Dacă s-a mai întâmplat, va rog sa îmi spuneți.” De fapt, în conținutul textului era citat un oficial ucrainean care afirma că armata țării sale pregătește o contraofensivă la Donețk, oraș care nu aparține Rusiei.

Sursa

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us