De ce ASF trebuie sigilată, membrii boardului şi toţi angajaţii suspendaţi

SAFI, FNI, Bancorex, Bankcoop, Banca Religiilor, Banca Turco-Româna, Banda de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Româna de Scont, Banca Populara Româna, Metropol, Grup As, Astra, Carpatica Asigurari. Acum City Insurance.

Prime subscrise de aproape 500 milioane de euro în 2020, 45% din piaţa RCA, 20% din piaţa asigurarilor. Liderul pieţei asigurărilor, aşa cum ar fi Banca Transilvania pe piaţa bancară. De acum două ore, în faliment. La doar patru ani după falimentul Astra Asigurări şi Carpatica, o companie care încaseaza prime de aproape 500 mil euro şi plăteşte daune de 270 milioane de euro în 2020 se dovedeşte falimentară.

Se spune că ar fi prezentat documente false privind existenţa unor conturi de câteva zeci de milioane de euro la o bancă elveţiană. De patru ani tot prezintă ASF-ului aceste conturi şi abia acum ASF a descoperit. Dupa ce a aşteptat vreo şase luni un investitor iluzoriu despre care nimeni nu ştia nimic, vine dezastrul.

acum avem de-a face cu un crah al unei companii de 500 milioane de euro. Al asigurătorului numărului 1 din România. În următoarele ore, în mod normal sediul ASF trebuie sigilat, toţi angajaţii şi conducerea societăţii suspendată din funcţie şi cercetat totul.

ASF trebuie desfiinţată cu totul, toată supravegherea trecută la BNR sau la altă instituţie capabilă se exercite un mandat interimar. Nu te poţi juca cu stabilitatea financiară a României. ASF are sub supraveghere piaţa pensiilor private, unde sunt sub administrare 20 miliarde de euro.

Unde este Comitetul de Supraveghere Macro-Prudenţială? Unde sunt corifeii care povestesc cât de buni au fost timp de 30 de ani şi cât de neînlocuit sunt? Unde este BNR, ANAF, Oficiul de Spălare a Banilor, Curtea de Conturi, SIE, SRI, Parlamentul, Guvernul, Preşedintele? Oare ştiu oamenii ăştia că sunt plătiţi ca să nu ajungem la crahuri de 500 milioane de euro?

Ce aşeaptă? Falimentul unei ţări cu totul?

Cazul City ar trebui să fie un moment zero. Toţi angajaţii, inclusiv membrii boardului, puşi să dea înapoi salariile din ultimii cinci ani şi să fie ţinuţi să acopere din propriile salarii dauna care va fi acoperit de cei 6 milioane de asiguraţi RCA.

Să nu se mai îngrămădească ginerele lui Paul Stănescu şi restul la salariile de mii de euro. Să fugă de asemenea responsabilităţi. Pentru zece mii de lei luaţi împrumut credit de consum în 2007-2008 de la banca şi garantaţi cu casa, sunt oameni care şi acum au popriri pe salarii.

Opinie Sorin Pâslaru, redactorul-şef al Ziarului Financiar. Cititi articolul integral pe Ziarul Financiar.

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us