Balazs Janos, fostul primar din Baciu, exclus din PSD, se adresează locuitorilor comunei în…limba maghiară – VIDEO

Exclus din PSD pentru neplata unei facturi “cu cântec”, pentru un contract de consultanță, pe care el susținea că nu are de ce să o achite, iar partidul în contrazicea, fapt ce a dus și la pierderea madatului de primar al Comunei Baciu, din județul Cluj, Balazs Janos s-a înscris, acum,  în cursa  pentru fotoliul de edil al așezării, din  partea UDMR. La rândul său, PSD îi reproșa lui János Balázs că nu s-ar fi implicat suficient în campania electorală.

Afla cum la Primăria Baciu candidează trei PSD-iști: unul asumat și doi “pârâți”

János Balázs a fost ales consilier local din partea PSD, în 2016. El a fost desemnat viceprimar în forul administrației locale, iar, ulterior, a preluat atribuțiile primarului Ioan Mureșean, colegul său de partid, demis pentru incompatibilitate. În forul local al administrației Baciu, PSD-ul are o majoritate slabă, PNL  suflându-i  în  ceafă, cum s-ar zice. Liberalii numără 8 mandate în Consiliul Local, iar social-democrații, 9 mandate. Cu sprijin UDRM, liberalii pot prelua majoritatea în Consiliul Local și, implicit, impune primarul, ceea ce ar însemna ca PSD să piardă Primăria comunei Baciu. Oricum, din postura sa actuală de viceprimar cu atribuții de primar, János Balázs poate fi îndepărtat doar prin Hotărâre de Consiliu Local, iar decizia poate aparține tot unei majorități PNL-UDMR.

Pentru limba română apasă tasta 1

Ei bine, iată că în această campanie, pentru alegerea primarului Comunei Baciu, Balazs Janos a decis să se implice și le-a adresat locuitorilor un mesaj în…limba maghiară: “Még sok feladat áll előttünk, amíg Kisbács községet igazán szép, kellemes és élhető környezetté alakítjuk. Hiszem, hogy közös erővel, összefogással sokra vagyunk képesek, ehhez kérem az Önök támogatását”.

Totuși, la final a adăugat: “Pentru versiunea in limba romana:”  Adică, un soi de: “Pentru  limbra română apasă tasta 1”.

pentru limba romana
Pentru limba romana apasati tasta 1

 

Băcenii, nemulțumiți

Din comentariile făcute la postarea sa se vede că băcenii l-au taxat imediat: “Omul vorbeste pentru românii din Baciu…La vot, care-l intelegeți!”, sau “Domnule, suntem în România. Limba oficială este…?”.

Mai mult, există un comentariu pe pagina de Facebook în care cineva acuză cenzura UDMR:

“Buna ziua
Stimati cetateni ai comunei Baciu vreau sa va informez ca in grupul bacenilor a devenit grupul bacenilor UDMR ptr ca nu ai voie pe timpul campaniei electorale sa postezi intrebari cu iz politic si numai sa asculti povestile cu promisiuni electorale ceea ce fac acesti domni se numeste CENZURA iar daca ordinul a venit de la acest domn Janos care reprezinta UDMR se vede ca a ramas cu convingeri social democrate asa ceva nu se face lasati libertatea de exprimare libera domnilor de la grupul bacenilor sau il vom numi grupul bacenilor UDMR o zi buna”.

“Votul etnic” a încins  spiritele pe Facebook

Subiectul “votului etnic” a încins spiritele pe Facebook,  pe  paginile grupurilor din Baciu, creând o adevărată dispută între români și maghiari. Reprezentanții candidatului UDMR la Primăria Baciu avansând ideea că “minoritățile nu își pot folosi limba și cultura după bunul plac” și că maghiarii sunt ținta unei epurări etnice, bine gândite, de 100 ani. Cert este că acest tip de provocări sunt extrem de păguboase și nu fac bine nici românilor și nici maghiarilor. Ne întrebăm ce se va întâmpla, oare, după alegeri,  dacă acum există aceste provocari, în cazul în care Janos Balasz va conduce Primăria, și care va fi politica sa, în raport cu populatia majoritară?!

captura foto
Captura foto: Grupul Băcenilor, Facebook

 

Közös erővel, összefogással sokra vagyunk képesek!

Pentru versiunea in limba romana:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=131228335345092&id=104984241302835Még sok feladat áll előttünk, amíg Kisbács községet igazán szép, kellemes és élhető környezetté alakítjuk. Hiszem, hogy közös erővel, összefogással sokra vagyunk képesek, ehhez kérem az Önök támogatását.

Publicată de Balázs János pe Vineri, 28 august 2020

 

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us