Când trebuie schimbate cauciucurile de vară

Când trebuie schimbate cauciucurile de vară. Legea nu prevede o zi anume până la care sunteți obligați să vă schimbați cauciucurile de vară la mașină. Nici înainte, nici după sezonul rece. Spune însă că nu aveți voie să circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, gheață sau polei.

George Mitroi, șef de service: Sub 7-8 grade cu plus, pe timpul nopții, anvelopele de vară se rigidizează și nu mai au aderența corespunzătoare pe timpul rulării. Dacă oamenii pleacă din București către munte, unde deja a nins, ar fi bine să-și pună cauciucurile de iarnă.

Față de anul trecut, prețurile la service au crescut cu cel puțin 10%, din cauza scumpirii pieselor de schimb. La o mașină normală, montarea și echilibrarea a 4 roți costă 150 de lei, iar la un SUV, 200 de lei. Dacă sunteți prinși de poliție că circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, sancțiunile sunt mari.

Inspector principal Claudiu Costea, Brigada Rutieră: Riscă o amendă de la 1.305 lei, la 2.900 de lei. (…) Iar măsura tehnico-administrativă pe care o dispune polițistul rutier este de reținere a certificatului de înmatriculare, conducătorul auto primind o dovadă fără drept de circulație. Sunt riscuri foarte mari: frânarea este afectată, stabilitatea, aderența, dacă un autovehicul nu este echipat corespunzător pentru sezonul rece.

Cauciucurile de iarnă omologate în România au inscripționate pe ele literele M și S.

Când trebuie schimbate cauciucurile de vara, precizările RAR în cazul anvelopelor all season

Registrul Auto Român (RAR) a lansat o poziție oficială în cazul utilizării anvelopelor „all season” pe timpul iernii și a anunțat că respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept „all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

Potrivit instituției, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (insemnând noroi si zapada), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

În comunicatul emis de Registrul Auto Român se precizează și că „atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M si S, nu există sancțiuni”.

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”, a transmis RAR.

Când trebuie schimbate cauciucurile de vară. Sursa: stiri.ro

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us