Ce este e-Factura, sistemul de facturare electronică obligatoriu

România avansează hotărât în modernizarea sistemelor sale administrative. Unul dintre acești pași semnificativi este reprezentat de implementarea e-Facturii, un sistem menit să transforme fundamental modul în care antreprenorii și statul interacționează în ceea ce privește facturarea.

Ce este e-Factura?

E-Factura, denumită și RO e-Factura, este un sistem de facturare electronică obligatoriu furnizat de Ministerul Finanțelor. Acesta facilitează procesele electronice legate de facturare, inclusiv raportarea, stocarea și descărcarea facturilor prin intermediul serverului ANAF.

Beneficiile aduse de e-Factura sunt multiple și se resimt atât în sectorul public, cât și în cel privat:

  • Transparentizarea Veniturilor: Evidențiază în mod clar colectarea reală a veniturilor la bugetul statului și suma tranzacțiilor B2G și B2B.
  • Combaterea Evaziunii Fiscale: Contribuie la reducerea pierderilor cauzate de evaziunea fiscală.
  • Sincronizare cu UE: Asigură conformitatea cu sistemele electronice din Uniunea Europeană, deschizând oportunități egale pentru participarea în procesele de achiziții publice pentru orice firmă din UE.
  • Transparență și Predictibilitate: Oferă claritate și previzibilitate în utilizarea fondurilor instituțiilor publice.
  • Verificare Documentară: Ajută la implementarea unui mecanism de verificare documentară pentru acțiunile de conformare și prevenire a neregulilor.

Diferența cheie între RO e-Factura și facturile tradiționale constă în formatul și conținutul acestora. Facturile tradiționale erau inițial documente tipărite pe hârtie, completate manual, iar mai recent, în format electronic în fișiere Word sau Excel. E-Factura, în schimb, este un fișier XML ce conține informații codificate și standardizate, diferență semnificativă față de “factura în format electronic”.

Implementarea e-Facturii este reglementată de Legea nr. 139/2022 și Ordonanța de Urgență nr. 41/2022. Aceasta a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2022 pentru tranzacțiile B2G și pentru tranzacțiile B2B care implică bunuri cu risc fiscal ridicat. Din 1 ianuarie 2024, transmiterea facturilor prin intermediul sistemului e-factura va deveni obligatorie pentru toți agenții economici din România.

Impactul implementării e-Facturii asupra microfirmelor este semnificativ. Aceasta aduce cu sine avantaje precum reducerea costurilor tradiționale de emisie și arhivare a facturilor, precum și posibilitatea de interconectare cu aplicațiile interne și sistemul e-factura. Totuși, microfirmele se confruntă cu provocări, precum necesitatea adaptării fluxurilor și proceselor de postare a facturilor, precum și comunicarea acestora între emitenți și destinatari.

Pentru mai multe informații despre e-Factura, se pot accesa paginile web ale Ministerului Finanțelor și ANAF, la adresele mfinante.gov.ro/web/efactura și efactura-anaf.ro.

În concluzie, e-Factura reprezintă o evoluție majoră în ceea ce privește digitalizarea și modernizarea sistemului de facturare din România. Cu toate provocările asociate, beneficiile aduse sunt indiscutabile, aducând avantaje atât sectorului public, cât și celui privat. Prin urmare, este imperativ ca toți agenții economici să se adapteze și să adopte această schimbare.

Ce este e-Factura, sistemul de facturare electronică obligatoriu. Sursa: digi24.ro

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us