Ce este sindromul broaștei fierte sau experimentul cu broasca fiartă

Ai auzit vreodată de experimentul cu broasca fiartă cunoscut ca si experimentul cu broasca fiartă? Este foarte, foarte sugestiv pentru ceea ce mulți dintre noi trăim câteodată.

Se spune că undeva în secolul IX, într-un laborator, un savant a aruncat o broască într-un recipient cu apă fiartă. Broasca a reușit să își adune toată puterea și energia și a sărit afară din vas, salvându-se astfel de la moarte. Apoi, savantul a pus broasca în apă rece, și a pus vasul la foc mic, așa încât apa să se încălzească foarte încet.

Ce s-a întâmplat?

Broasca a murit.

Pur și simplu nu și-a dat seama că este fiartă…corpul ei a folosit energia pentru a se adapta la mediul din ce în ce mai ostil, la căldura din ce în ce mai mare, și astfel, în momentul în care apa a început să fiarbă, broasca a fost atât de extenuată, încât nu a mai avut puterea și energia să sară afară din vas.

Acest experiment este cunoscut în psihologie drept „sindromul broaștei fierte”.

Ce ne arată acest experiment?

Dacă suntem expuși zilnic la diverse feluri de stres, și în timp, nivelul stresului crește câte puțin în fiecare zi, avem toate șansele să „murim fierți”, ca și broasca. Pentru că ne obișnuim atât de mult cu răul, încât nici nu mai realizăm că nu mai avem puterea și energia să mai schimbăm ceva.

Acest sindrom poate fi prezent în toate domeniile din viața noastră.

Gândește-te la cei care stau ani de zile în relații toxice, care nu doar că nu le mai oferă bucurie și împlinire, ci dimpotrivă, îi stoarce de putere și de energie în fiecare zi. Poate cunoști asemenea relații toxice, și te întrebi…oare de ce persoana care este abuzată nu iese afară din acea relație…?

Un posibil răspuns ar fi că…nu mai are energia să facă această schimbare. Nu mai are puterea să o ia de la capăt…și de ce nu mai are energie și putere? Pentru că a stat mult prea mult în acea relație toxică!!

Un alt domeniu în care putem vedea sindromul broaștei fierte este cel al sănătății.

Atâția oameni ignoră semnalele corpului lor, și îndură pe termen lung niște suferințe, până…nu se mai poate face mare lucru. Și bineînțeles, un alt domeniu în care este prezent sindromul broaștei fierte este cel financiar.

  • Muncești foarte mult, fără a avea timpul liber de care ai nevoie, și totuși, banii abia îți ajung pentru a-ți plăti cheltuielile?
  • Nu îți place munca pe care o faci zi de zi pentru bani, acea muncă nu te împlinește în adevăratul sens al cuvântului?
  • Simți că banii îți alunecă printre degete, că nu îi poți controla, că orice ai face, ceva nu merge bine? Lucrurile pur și simplu nu se mișcă în direcția dorită de tine, în plan financiar?
  • Observi că acei clienți ai tăi parcă te ocolesc, nu reușești să închei parteneriatele pe care ți le dorești, afacerea sau job-ul nu merg bine, și nu înțelegi ce se întâmplă? Tot acest proces îl simți ca și un chin continuu?
  • Ai multe idei și proiecte, însă ceva te ține pe loc și, decât să acționezi, mai bine amâni sau renunți?

Dacă încă ești într-una din aceste situații, probabil cunoști și emoțiile de frică, neîncredere, stres, anxietate, oboseală fizică si mentală, epuizare, rușine, senzația de ceață mentală, lipsă totală de energie, uneori și furie.

Cam de câtă vreme simți aceste emoții? Or fi luni…sau ani de zile de când le tot simți?

Cu cât amâni mai mult să te ocupi de aceste emoții care te storc de energie, cu atât mai greu o să îți fie să faci schimbări în viața ta.

La fel ca și broasca.

Te vei obișnui cu răul, până când…în cel mai bun caz, ajungi la pensie. Și acolo, alt stres…oare cât va fi pensia? În cel mai rău caz, toate acele emoții negative constante, menținute pe termen lung, îți vor afecta sănătatea.

Ce este sindromul broaștei fierte sau experimentul cu broasca fiartă. Sursa: psiholog.ro

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us