Ce este sindromul long covid?

Majoritatea persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și au fost diagnosticate cu COVID-19 se recuperează complet în câteva săptămâni. Dar unii oameni, chiar și cei care au avut forme ușoare ale bolii, continuă să prezinte simptome o perioadă îndelungată de timp. Cercetătorii au denumit această afecțiune – sindrom post-COVID-19 sau „long COVID-19”.

Numeroase studii clinice au demonstrat că 10% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 prezintă simptome persistente după infecție timp de încă o lună, iar 1,5 – 2% dintre pacienți pot prezenta simptome până la trei luni după boală[1].

 Un astfel de studiu a fost făcut la Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) din UK, unde au fost analizate datele declarate de 4.182 persoane care și-au raportat singure simptomele de „Long COVID-19” pe aplicația COVID Symptom Study.

Care sunt persoanele predispuse la Long COVID-19?

Făcând referire la același studiu realizat de agenția NICE din UK și analizând datele din aplicația COVID Symptom Study pentru a descoperi cine este cel mai expus riscului de a dezvolta Long COVID-19, cercetătorii au descoperit că acestea sunt: persoanele în vârstă, femeile și pacienții care au avut cinci sau mai multe simptome în prima săptămână de COVID-19.

Statisticile au arătat că „long COVID-19” afectează aproximativ 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani diagnosticați cu COVID-19, iar în cazul persoanelor cu vârsta >70 de ani, acest procent crește la 22%.

Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a publicat rezultatele unui alt studiu efectuat în Marea Britanie, pe o bază de 9.063 de respondenți[4], care a analizat câte persoane au prezentat simptome la cinci săptămâni după infectarea cu COVID-19. ONS le-a descris ca fiind „estimări experimentale”, adică datele sunt încă în stadiul de procesare. Estimările au sugerat că aproape 13% dintre copiii participanți la acest sondaj, cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani și 14,5% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani au raportat anumite simptome, inclusiv oboseală, tuse, dureri de cap, dureri musculare, pierderea gustului sau a mirosului la cinci săptămâni după infecție.

Cercetările cu privire la persoanele care pot prezenta un risc crescut de a dezvolta simptome persistente după COVID-19 se află în stadii incipiente și studiile realizate până în acest moment au expus rezultate variate în ceea ce privește vârsta ca factor de risc. Astfel, aceasta nu a fost corelată cu „long COVID-19”.

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Navigare rapida

Follow us