Constituția țării nu permite obligativitatea certificatului verde în România

Constituția țării nu permite obligativitatea certificatului verde în România. Prof. dr. academician Constantin Popa spune ca, in afara ratiunilor de ordin strict medical, nici Constituția țării nu permite obligativitatea certificatului verde în România!

Șeful Clinicii de neurologie de la Institutul Național de Neurologie și Boli Cardiovasculare București, prof.dr. academician Constantin Popa, susține că certificatul verde nu poate fi impus în România, deoarece nu permite Constituția. Potrivit acestuia, nici vaccinarea nu poate fi obligatorie. În ce privește contraindicațiile pentru vaccinare, acestea nu pot fi stabilite decât individual, în funcție de afecțiunea pacienților.

“Certificatul verde este în anumite țări obligatoriu, È™tiu foarte bine ce este în FranÈ›a, ce este în Germania, acolo este o decizie statală, politică, cu caracter social. La noi nu se poate. ConstituÈ›ia nu permite aÈ™a ceva. Lucrurile sunt foarte delicate. Obligativitatea vaccinării nu poate să existe la noi în È›ară”, spune prof. dr. academician Constantin Popa, intr-o declaratie pentru ziarul National. ÃŽn ce priveÈ™te contraindicaÈ›iile pentru vaccinarea anti-Covid, reputatul neurolog consideră că, în cazul unui pacient cu comorbidități riscante, medicul poate să îi propună se se mai gândească înainte de a se vaccina. Nu există contraindicaÈ›ii la modul general, dar exista clar în funcÈ›ie de fiecare pacient.

“Medicul nu poate da scutire de vaccinare, ci doar recomandare că există un risc pentru boala respectivă pe care o are pacientul. Medicul nu-l poate împiedica să se vaccineze, dar obligaÈ›ia medicului este să-l avertizeze că există un risc. Există în patologia neurologică È™i în toate specialitățile cazuri de acest gen. Dar nu putem generaliza. Dacă vine unul la mine È™i È™tiu că există un risc de coagulare, că are o boală de plămâni, cum pot să-i fac eu vaccinul? Este nedrept pentru populaÈ›ie, îi zăpăceÈ™te pe toÈ›i, mai ales că nu toÈ›i medicii sunt familiarizaÈ›i cu toate problemele, trebuie să citeÈ™ti foarte mult, să È™tii biologie, să È™tii genetică È™i să cunoÈ™ti, mai ales, domeniul tău. Că sunt unii care dau È™i sfaturi nepotrivite”, mai sune prof. dr. Constantin Popa.

“ÃŽn Covid mortalitatea este mică. Lumea nu a înÈ›eles că se moare È™i pentru faptul că, dacă te-ai infectat cu Covid È™i faci formă activă, toate bolile pe care le ai se agravează È™i mori de fapt de altceva. Pacientul trebuie să fie examinat de către medic. Ar trebui ca cei care se vaccinează să-È™i facă analize înainte. ÃŽn momentul în care pe mine m-ar reclama cineva că am dat un certificat în care nu recomand vaccinarea eu mă pot apăra, că sunt stăpân pe mine. E o răspundere foarte mare pe care o avem noi. Aceasta este problema cea mai grea pentru noi, medicii. Cei mai mulÈ›i merg pe demersul uÈ™or, spun că sunt probleme, nu se È™tie, mai bine nu. Și omul se orientează, pentru că tendinÈ›a este să nu se expună, mai ales că există o părere, generală aproape, de rezervă față de vaccin”, ne-a mai precizat prof. dr. academician Constantin Popa pentru sursa citata.

Constituția țării nu permite obligativitatea certificatului verde în România. Sursa: digi24.ro

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us