Criză a locurilor în cimitire la Botosani din cauza COVID

Criză a locurilor în cimitire la Botosani. Pentru a face față ritmului impus de decese, conducerea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) a decis închirierea unui excavator care să sape gropi pentru că groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări.

„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC. Oficialul a adăugat că nu poate să prevadă ce se va întâmpla în zilele următoare.

Dacă înainte de această criză sanitară, în municipiul reşedinţă de judeţ erau cinci – şase înhumări pe zi, în ultimele zile numărul acestora a trecut de zece. Datele centralizate arată că, la nivelul municipiului Botoşani, în fiecare lună, erau aproximativ 50 de decese, însă numărul acestora s-a dublat. SPAPOC are zece gropari, care sunt repartizaţi pe cele două cimitire, în funcţie de numărul înhumărilor.

Valul de înhumări accentuează criza locurilor de veci, astfel că edilii trebuie să găsească soluţii. La această dată este în derulare licitaţia vizând extinderea Cimitirului Eternitatea.

Din cauza valului mare de persoane decedate în urma infectării cu noul coronavirus, în Italia s-a declanșat în primăvara acestui an o criză a locurilor în cimitire.

La Roma, în luna mai, s-a declanșat chiar o revoltă a angajaților de la pompe funebre care s-au plâns că nu mai sunt locuri disponibile.

Întins pe 140 de hectare în nordul Romei, Prima Porta, cel mai mare cimitir din Italia, avea o listă de așteptare care începea cu decese produse la începutul anului.

Oamenii care aveau rude moarte încă din ianuarie spuneau că nici în luna mai nu au fost îngropate sau incinerate, iar casele mortuare de la alte cimitire din oraș erau în situații similare. Ama, compania municipală care administrează cimitirele, spunea atunci că întârzierile au fost agravate de decesele provocate de coronavirus și de reglementările impuse de Ministerul Sănătății din cauza pandemiei, scria în primăvară ziarul britanic The Guardian.

Sursa: G4Media

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us