Cum a declarat Rusia război lumii

Oficialii ONU spun că 400 de milioane de oameni din întreaga lume mâncau, înainte de invazie, pâine făcută cu grâu din Ucraina.

Astfel, „faptul că porturile nu sunt deschise reprezintă din partea Rusiei o declarație de război împotriva securității alimentare globale, ce va aduce foamete și va destabiliza națiuni, generând migrații în masă”, a avertizat David Beasley, directorul Programului Alimentar, în cadrul unei întâlniri cu secretarul de Stat din SUA Antony Blinken, potrivit CNN.

„Așă că fac un apel către președintele Putin, dacă ai inimă, te rog, deschide porturile. Dă asigurări tuturor că rutele sunt sigure, ca să-i putem hrăni pe cei mai săraci dintre săraci și să evităm foametea, așa cum am făcut-o și în trecut”, a mai spus oficialul ONU.

În replică, unul dintre viceminiştrii ruşi de Externe, Andrei Rudenko, a declarat că soluția pentru deblocarea situației este simplă și la îndemâna Occidentului: ridicarea sancțiunilor.

„Trebuie nu doar să faceţi apel la Federaţia Rusă, ci şi să priviţi în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancţiunile impuse Rusiei de SUA şi Uniunea Europeană care interferează cu comerţul liber normal – ce cuprinde şi comerţul cu produse alimentare – , inclusiv cu grâu, îngrăşăminte şi altele”, a declarat oficialul rus, potrivit Agerpres.

Întrucât Ucraina nu mai poate folosi porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, exporturile sale de cereale au scăzut luna aceasta la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu. Ucraina este, de asemenea, un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea soarelui şi ulei de rapiţă, în timp ce Rusia şi Belarus – ţară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei şi este, de asemenea, vizată de sancţiunile occidentale – exportă împreună peste 40% din îngrăşămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.

Cum a declarat Rusia război lumii. Sursa: CNN

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us