Home Diverse Danina Star, firma brașoveană care rade la sânge contractele cu statul

Danina Star, firma brașoveană care rade la sânge contractele cu statul

Danina Star, firma brașoveană care rade la sânge contractele cu statul

Firma care se crede firma de arhitectură, dar de fapt e firma de Topografie cu angajati fictivi comparativ cu cifra de afaceri

Lupta pentru bani mulți și câștigați ușor se dă prin cât mai multe contracte cu statul, iar Brașovul pare a excela în firme căpușă, potrivit site-ului Sicap.ai. Una dintre ele ne-a atras atenția după ce ne-au ajuns la birou mai multe informații privind favorizarea ei la contracte, care aparent n-au legătură cu activitatea de bază, dar se preocupă de la arhitectură la studii de fezabilitate, consultanță la greu și orice pică.

Suspiciuni de blat cu funcționarii și partea politică

C-un nume romantic de vedetă erotică, Danina Star a obținut prin licitații, procedură simplificată sau achiziție directă 161 de contracte, potrivit sursei menționate. Una care nu a intrat în detalii privind numărul impresionant de angajați: până 40. Cu toate că nu raportează o cifră de afaceri care să-i permită să-i țină pe toți și nu credem că e o familie atât de numeroasă, care are nevoie de asigurări și bani de pensie, cum zic bătrânii.

Chiar dacă este inexplicabil talentul în rezolvarea tuturor problemelor urbei, de la spitale la grădinițe sau gară, sursele noastre susțin că avem de-a face cu un monopol, unul care nu sare prea multe contracte, pentru că funcționarii publici ar redirecționa discret balanța în favoarea Danina SRL, iar competitorii rămân se bată mărunt din buze.

Banul public dat leu cu leu pe talentul publicitar

Cu spate politic și administrativ, firma trăiește decent de circa 30 de ani, moment în care o familie s-a decis să se apuce de afaceri serioase. Și cele mai serioase sunt cele cu statul, pentru că e bun platnic, apoi nu e imposibil de obținut contracte când ești bazat. Pentru a lua ochii târgului, sereleul chiar și-a cheltuit din profit pentru a bune bannere uriașe în centrul Brașovului. Și veți observa că nu multe companii fac astfel de gesturi.

Dar banii se întorc la fel de iute cum au părăsit contul, pentru că astfel este cimentată justificarea instituțiilor care îi aruncă zeci și zeci de contracte. Și aparent nu oase mari, ci de zeci de mii de euro. În comparație, o altă firmă căpușă din Brașov a pus mâna pe 17 milioane de lei prin 51 de contracte cu statul. O puteți vedea în captura de pe Sicap.

Scurt istoric: Familia Zubcov

Firma din povestea reală a fost fondată în 1992 de Dan Zubcov, iar fiica sa, Danina, îi continuă munca, după ce omul de afaceri a fost trimis în lumea drepților de virusul care a declanșat pandemia. Pe vremea primarului Scripcaru, Danina Star SRL a prosperat și s-a știut că monopolizează contractele pe piața de arhitectură, urbanism, consultanță, topografice, cadastru șamd. Nici după schimbarea administrație nu a picat influența pe care compania o are asupra instituțiilor bugetare, așa că lista contractelor e lungă în continuare. În firmă s-au schimbat doar administratorii după decesul fondatorului. Astfel, Danina s-a căsătorit cu Rareș Mihai Ormenișan, care a intrat în liga administatorilor.

Sfârșitul nu-i aici

Legat de Danina Star, povestea nu-i așa bogată, dar e vorba doar de ce a descoperit site-ul menționat, care a mai ratat unele contracte care triplează probabil (cel puțin) suma afișată tot în captură. Vom reveni pe parcursul documentării despre această companie, dar și altele care sug bugetul public prin contracte cu dedicație, ca la lăutari. Doar aici statul nu poate fi comparat c-un bețiv dispus să arunce cu bani negri în poala unui manelist.