Elicopterul Președintelui Iranian Ebrahim Raisi s-a Prăbușit în Apropiere de Granița cu Azerbaidjanul

Update: Președintele Iranului Ebrahim Raisi a decedat

Elicopterul care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit în apropiere de granița cu Azerbaidjanul. În acest moment, nu se cunoaște starea de sănătate a ocupanților, relatează Le Figaro, care răspunde și la întrebarea: „Cine asigură interimatul în cazul incapacității președintelui?”, informează news.ro. Salvatorii nu au reușit încă să ajungă la locul accidentului, din cauza condițiilor meteo dificile.

Vineri, președintele iranian s-a deplasat la granița cu Azerbaidjanul pentru a inaugura un baraj între cele două țări și s-a întâlnit cu omologul său azer. Deocamdată nu au fost difuzate informații privind starea de sănătate a ocupanților elicopterului prezidențial, în care se afla și ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, dar se pune deja problema continuității statului în cazul în care președintele Republicii nu-și va putea exercita atribuțiile oficiale.

Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că „viața președintelui Republicii și cea a ministrului de externe sunt în pericol”. Situația este prevăzută în mod expres la articolul 131 din Constituția iraniană, care stipulează că „în caz de deces, revocare din funcție, demisie, absență sau boală de peste două luni a președintelui Republicii, prim-vicepreședintele republicii, sub rezerva acordului Liderului, preia atribuțiile și responsabilitățile președintelui, iar un consiliu format din președintele Adunării, șeful sistemului judiciar și prim-vicepreședintele republicii este obligat să ia măsuri pentru a asigura alegerea unui nou președinte al republicii în termen de cel mult cincizeci de zile”.

Din 2021, prim-vicepreședintele Republicii Iran este Mohammad Mokhbér, fost director al unei bănci iraniene și fost viceguvernator al provinciei Khuzestan din vestul țării. El a fost numit în același an în care conservatorul Ebrahim Raisi a fost ales președinte al Republicii Iraniene. În caz de incapacitate a lui Raisi, Mohammad Mokhbér ar urma să asigure interimatul pentru o perioadă de maximum cincizeci de zile.

De la Revoluția islamică din 1979, Iranul este o teocrație de un tip special, cu două capete, întrucât puterea supremă îi aparține Liderului Revoluției, Ali Khamenei. El este ales de o Adunare a experților formată din 86 de clerici, care sunt la rândul lor aleși prin vot universal direct. De la revizuirea constituțională din 1989 și de la eliminarea funcției de prim-ministru, președintele Republicii este șeful puterii executive, în calitate de șef al guvernului. Acesta este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unor alegeri în două tururi, pentru un mandat de patru ani.

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Navigare rapida

Follow us