Cum și-a însușit Generalul Iulian Cristian Gherghe aproape 180.000 de dolari din fondul de război al DGIA

În perioada în care a fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), generalul Iulian Cristian Gherghe – trecut în rezervă între timp – și-a însușit aproape 180.000 de dolari din fondul de război al instituției, folosind două ștampile.

Ancheta în acest caz a pornit în urmă cu două săptămâni, când șeful DGIA a constatat că această sumă lipsește, informând Parchetul Militar. Astfel, s-a constatat că banii au fost scoși din bancă pe 27 noiembrie 2018, din conturile DGIA destinate pentru situații de criză și război.

Iulian Cristian Gherghe, care la acea dată era adjunctul Direcției, este cel care și-a însușit banii. I-a ținut un an într-un seif, apoi i-a folosit pentru cumpărarea unui teren și ridicarea unei case în Corbeanca, conform G4Media.ro. La bancă au fost folosite două ștampile: una a unității militare și alta cu semnătura șefului DGIA.

Potrivit unor surse citate de Radio Europa Liberă, el s-a deplasat la bancă cu mașina de serviciu condusă de șoferul instituției, banii fiind ridicați prin folosirea celor două ștampile.

Ulterior, generalul a început să returneze banii, reușind să depună înapoi aproximativ 80% din sumă. Apoi s-a pensionat.

Pe 26 februarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Iulian-Cristian Gherghe.

Curtea Militară de Apel București a dispus, sâmbătă, arestul preventiv pentru 30 de zile pe numele acestuia, fiind cercetat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals. Decizia nu e definitivă, putând fi contestată la instanța superioară.

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us