India se confruntă din nou cu virusul Nipah

India se confruntă din nou cu o amenințare gravă în ceea ce privește virusul Nipah, în special în statul Kerala. Autoritățile au luat măsuri drastice pentru a limita răspândirea infecției, închizând școli, birouri și oprind transportul public într-o încercare de a opri epidemia. Această acțiune vine în urma raportării a două decese în zonă din cauza acestui virus rar și adesea mortal.

Ministrul șef al statului sudic, Pinarayi Vijayan, a confirmat că virusul Nipah a fost detectat în districtul Kozhikode din Kerala și a îndemnat cetățenii să fie vigilenți și să respecte instrucțiunile de siguranță emise de Departamentul de Sănătate. Până în prezent, doi adulți și un copil au fost infectați și sunt în tratament, iar cel puțin 706 persoane, inclusiv 153 de lucrători din domeniul sănătății, au fost testate pentru depistarea virusului.

Virusul Nipah se transmite prin contactul cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectați. Rezultatele testelor erau încă așteptate, iar autoritățile se concentrează pe depistarea timpurie a persoanelor aflate în contact cu cei infectați și pe izolarea celor cu simptome.

Virusul Nipah poate provoca simptome care includ o durere de cap și somnolență inițială, dar evoluează adesea rapid spre complicații grave, cum ar fi comă, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Acest virus poate duce la sindromul respirator acut, în care plămânii nu pot furniza suficient oxigen organismului, sau la encefalită fatală, o inflamație gravă a creierului. Cu toate acestea, nu există în prezent un vaccin disponibil pentru combaterea virusului Nipah.

Aceasta nu este prima dată când statul Kerala se confruntă cu virusul Nipah; în 2018, o epidemie a cauzat moartea a 17 persoane, inclusiv a unei asistente medicale care trata pacienți la un spital din Kozhikode. În anul următor, peste 300 de persoane au fost supravegheate după ce un bărbat a fost diagnosticat cu acest virus mortal. Statul a mai înregistrat un focar în 2021, care a provocat decesul unui băiat de 12 ani.

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în timpul unui focar din 1998-1999 din Malaezia, unde aproape 300 de persoane au fost infectate, iar peste 100 au pierit. Acesta a fost numit după satul Kampung Sungai Nipah din Malaezia, unde crescătorii de porci au fost primii afectați de boală. Epidemia a dus la eutanasierea a mai mult de un milion de porci pentru a opri răspândirea virusului. Autoritățile indiene fac acum eforturi susținute pentru a preveni extinderea acestui virus mortal în comunitățile lor.

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us