Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani și 9 luni de închisoare

Omul de afaceri Nelu Iordache condamnat definitiv miercuri, de Curtea de Apel BucureÅŸti, la 11 ani ÅŸi 9 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracÅ£iuni, printre care ÅŸi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcÅ£ia autostrăzii Nădlac – Arad.

Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, a primit 6 ani şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, 6 ani şi 6 luni pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, 4 ani şi 6 luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 2 ani pentru înşelăciune, conform deciziei instanţei, consultată de Agerpres.

Pedepsele au fost contopite, rezultând o condamnare finală de 11 ani ÅŸi 9 luni închisoare, din care se va scădea perioada reÅ£inerii, arestării preventive ÅŸi arestului la domiciliu (1 decembrie 2012 – 25 august 2014).

Bani confiscați și sechestru pe bunuri

Condamnarea definitivă stabilită de CAB este mult mai mare decât cea dată în decembrie 2017 de instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, care pronunţase o sentinţă de 6 ani şi 9 luni închisoare.

Pe latură civilă, instanÅ£a a dispus ca acÅ£iunea formulată de BCR să rămână nesoluÅ£ionată, însă l-a obligat pe Nelu Iordache să plătească firmei SC Monteadriano – Engenharia E Construcao SA suma de 5.512.611 lei, cu titlu de daune materiale.

De asemenea, judecătorii au dispus ca lui Nelu Iordache să-i fie confiscată suma de 14.126.070 lei, rămasă în urma comiterii infracţiunii de delapidare, fiind menţinut sechestrul pe mai multe bunuri mobile şi imobile.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2013, fiind acuzat că a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaÅ£ia sumei de peste 31,5 milioane lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR pentru proiectarea ÅŸi execuÅ£ia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanÅ£ată în proporÅ£ie de 85% din fondul de coeziune al UE.

Romstrade SRL era lider al Asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL, care a încheiat contractul cu CNADNR. Suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR SA a fost utilizată în realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susÅ£ine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum ÅŸi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar.

Datorii plătite cu finduri europene

Concret, banii destinaÅ£i construcÅ£iei primului tronson de autostradă au fost folosiÅ£i în alte scopuri. Astfel, banii au fost folosiÅ£i pentru achitarea unor datorii în valoare de peste 9,7 milioane lei ale societăţilor în care Iordache era direct interesat, între care o companie de transport aerian, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. ÃŽn acest sens, el i-a determinat pe unii salariaÅ£i ai Romstrade să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plăţile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad.

De asemenea, s-a constatat retragerea în numerar a sumei de aproape 9,9 milioane lei cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele Romstrade.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate a retragerilor, Iordache a semnat 7 dintre aceste contracte, iar în ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, el i-a instigat pe unii angajaţi ai firmei să falsifice documente justificative.

Banii au fost folosiţi şi pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante totalizând peste 2 milioane lei aferente unui contract de credit, dar şi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni, toate aceste plăţi neavând legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii.

“Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor, ÅŸi anume avansul încasat de la CNDNR SA, ÅŸi pentru a-i folosi în interes propriu ÅŸi al societăţilor în care era interesat, Nelu Iordache a trecut aceÅŸti bani, pe bază de facturi ce atestau operaÅ£iuni fictive, prin anumite firme. Apoi, banii s-au întors cu explicaÅ£ia ‘plată eronată’ sau ‘plată nedatorată’ în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaÅ£iunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii. Suma ce a făcut obiectul operaÅ£iunilor de spălare a banilor este de 25.000.000 lei. ConsecinÅ£a directă a schimbării de către firmă a destinaÅ£iei fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac – Arad o constituie nerealizarea proiectului ÅŸi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană”, mai spun procurorii.

Bani pentru achiziții de terenuri

Cu referire la activităţile care au premers adjudecarea contractului, procurorii au reÅ£inut că, pentru a îndeplini condiÅ£iile de participare la licitaÅ£ia organizată de CNADNR, societatea avea nevoie de susÅ£inerea celor doi asociaÅ£i – firma Monteadriano ÅŸi SC Donrep Construct SRL. ÃŽn acest scop, Nelu Iordache i-a indus în eroare pe reprezentanÅ£ii celor două societăţi cu privire la modalitatea în care a asigurat finanÅ£area proiectului, ascunzându-le faptul că a încheiat un contract de finanÅ£are cu BCR ÅŸi a cesionat toate veniturile asocierii fără acordul lor.

“Astfel, sumele cuvenite nu au mai fost virate în conturile asociaÅ£ilor. Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar ÅŸi a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plăţi în lipsa unor scrisori de garanÅ£ie emise în formatul ÅŸi condiÅ£iile stabilite de bancă despre care susÅ£inea că le respingea toate scrisorile de garanÅ£ie. Pentru realizarea lucrărilor contractate, inculpatul Iordache, în calitate de administrator al SC Romstrade SRL, a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit în baza căruia s-a obligat să direcÅ£ioneze toate încasările rezultate din contractele atribuite în urma licitaÅ£iei privind proiectul Coridorul IV – Tronsonul Nădlac – Arad prin conturile deschise la BCR ÅŸi să cedeze în favoarea băncii toate drepturile de încasare ce provin din contragaranÅ£iile emise de către partenerii de asociere. Pentru a obÅ£ine încheierea acestui contract, inculpatul, prin utilizarea unor documente false, i-a indus în eroare pe reprezentanÅ£ii BCR cu privire la faptul că este împuternicit de ‘Membrii AGA’ să semneze cu banca contractul de creditare”, mai arată DNA.

Fraudarea BCR s-a realizat prin prezentarea la plată a unor facturi şi centralizatoare de plată fictive, a unor contracte de vânzare-cumpărare terenuri cu semnături false, a unor hotărâri ale Adunării Generale a Asociaţilor cu semnături falsificate, prin utilizarea frauduloasă a facilităţii de creditare pe documente de livrare.

De asemenea, în perioada iunie 2011 – noiembrie 2012, în calitate de administrator al Romstrade, Nelu Iordache ÅŸi-a însuÅŸit în mod nelegal suma de aproximativ 80 milioane lei, semnând pentru crearea unei aparenÅ£e de legalitate, personal sau prin împuternicit, un număr de 136 de dispoziÅ£ii de plată potrivit cărora ridicările de numerar constituie avans pentru achiziÅ£ia de terenuri.

DNA menÅ£ionează că o parte din aceÅŸti bani (9,9 milioane lei) proveneau din avansul obÅ£inut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrăzii Nădlac – Arad.

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us