Un anumit procent (de până la 40%) al ulcerațiilor gastrice și duodenale se vindecă spontan. Procesul de vindecare este facilitat de modificarea contextului activ psiho-vegetativ al pacientului. Despre tratamentul ulcerului a scris si acest site.
Această teorie este susținută de studiile științifice, care au demonstrat că aproximativ 40- 50% dintre pacienți s-au vindecat prin tabletele placebo (pseudo-medicamente fără substanțe active).
Eficiența medicamentelor antiacide o depășește cu puțin pe cea a medicamentelor placebo.
Citeste si: Ce este sindromul long covid?
Ulcerele necomplicate sunt tratate ambulatoriu, nu este necesar repausul la pat. Tratamentul ulcerului constă în oprirea rapidă a durerilor, vindecarea ulcerului și profilaxia recurenței.
Pe termen lung însă, afecțiunea de ulcer duodenal sau gastric reapare. Aproximativ 80% dintre pacienți suferă un ulcer recurent în termen de un an, în cazul în care pentru vindecarea ulcerațiilor anterioare au fost folosite medicamente de inhibare a secreților de acid.
Explicația este următoarea: prin acești inhibitori, nu se realizează distrugerea bacteriilor Helicobacter pylori care formează ulcerul.
În cazul în care se realizează o terapie pe termen lung cu inhibitori de acid, fără tratarea infecției, inflamarea mucoasei gastrice se poate agrava. De aceea, orice tratament al unui ulcer gastric sau duodenal, ar trebui să înceapă prin distrugerea bacteriilor Helicobacter pylori. Tratamentul ulcerului poartă o denumire aparte: tratament de eradicare a bacteriei Helicobacter-pylori.
Atât în cazurile de ulcer inițial cât și a ulcerațiilor recurente, distrugerea bacteriilor Helicobacter-pylori este măsura primară de tratament. Se tratează astfel nu doar ulcerația actuală, ci se asigură și o profilaxie eficientă.
Tratamentul ulcerului convențional care presupune doar inhibitori de secreție de acid, vindecă ulcerația mai lent decât combinația care presupune eradicarea infecției cu Helicobacter-pylori și nu conferă nici o protecție împotriva unui ulcer duodenal sau gastric recurent, care se formează într-un an de la sfârșitul tratamentului în 60-80% dintre cazuri.
Pentru tratarea infecției helicobacter-pylori se recomandă în prezent o combinație de pompă de protoni pentru reducerea producției de acid gastric cu două antibiotice. Antibioticele pentru tratamentul ulcerului folosite sunt fie Clarithromycin, Metronidazol sau Amoxicilină. Se obține o eradicare a infecției în 85-100% din cazuri.
Tratarea cu succes a unei ulcerații este posibilă doar dacă pacientul respectă tratamentul de eradicare în mod consecvent. Tratamentul ulcerului trebuie să înceapă întotdeauna cu toate cele trei medicamente consecutiv.
După șapte zile, tratamentul se încheie. În condiții normale, vindecarea ulcerațiilor gastrice respectiv a celor duodenale se produce în termen de patru- opt săptămâni.
La opt săptămâni după începerea tratamentului de eradicare, se realizează o nouă endoscopie a tractului gastro-intestinal. În acest moment, între 85-90% din ulcerații sunt complet vindecate.
Sunt prelevate apoi biopsii din cicatricile ulcerațiilor pentru a confirma natura benignă a acestora, deoarece inclusiv ulcerațiile maligne pot părea vindecate potrivit criteriilor endoscopice.
Concomitent sunt prelevate și probe de țesut din diferite regiuni ale mucoasei gastrice pentru a stabili prezența bacteriei Helicobacter pylori.
În cazul în care prin gastroscopia de control se constată la opt săptămâni de la începerea tratamentului că infecția cu bacteria helicobacter-pylori nu este încă vindecată în totalitate în mucoasa gastrică, sunt prelevate probe de țesut din marginea ulcerațiilor și de la bază pentru a stabili cu exactitate caracterul malign sau benign.
În schimb, dacă metoda eradicării s-a dovedit eficientă și eventualitatea malignității a fost și ea exclusă, tratamentul va continua timp de patru săptămâni cu ajutorul unui inhibitor cu pompă de proton. În final se va efectua o noua endoscopie gastrică.
Dacă în urma unei etape de eradicare, infecția nu a fost distrusă, se va încerca un nou tratament cu cele trei medicamente. După patru – șase săptămâni de la încheierea celui de-al doilea tratament, eficiența lui va fi din nou verificată.
O reinfectare cu bacteria Helicobacter pylori apare în mai puțin de 1% din cazuri. Eradicarea infecției este așadar permanentă. Inconsecvența în respectarea tratamentului ar putea influența negativ evoluția bolii și ar putea facilita apariția altor sângerări majore.
Tratamentul ulcerului medicamentos
Antiacizii: Antiacizii neutralizează acidul gastric deja format. Aceștia conțin hidroxid de magneziu și aluminiu sau legături de carbon și sunt disponibile pe piață sub formă de gel, suspensie sau tablete, într-o gamă variată.
Preparatele trebuie administrate după o oră sau două de la servirea mesei și uneori încă odată după 3 ore. Eventualele alte medicamente trebuie administrate la un interval de siguranță de o oră, în caz contrar asimilarea acestora în stomac ar putea fi influențată.
Antagoniștii receptorilor de histamină H2: Aceste medicamente ocupă un rol important în tratarea ulcerului acut și în profilaxia recurenței. Spre deosebire de antiacide, acestea scad producția de acid gastric prin blocarea receptorilor de histamină H12 din celulele parietale.
Cele mai importante substanțe sunt Ranitidin, Famotidin, Nizatidin, Roxatidin și Cimetidin. Printre avantaje se numără faptul că este suficientă o singură doză zilnică administrată seara.
Printre efectele secundare majore ale inhibitorilor H2 se numără reacțiile alergice, simptomele gastrointestinale cum ar fi diareea, oboseala, durerile de cap și stările de amețeală.
Rareori, se înregistrează o creștere a creatininei serice sau a valorilor hepatice cât și o creștere a sânilor în rândul bărbaților și o tulburare a libidoului.
Inhibitor cu pompă de proton: Omeprazol este un inhibitor cu pompă de proton. Aceștia reduc secreția de acizi prin inhibarea unei enzime cheie, care este responsabilă pentru transportul de protoni ai celulelor parietale din stomac.
Sunt folosiți cu precădere în combaterea infecției cu bacteria helicobacter pylori în stomac, intestinul subțire, în cazul ulcerelor recurente sau a sindromului Zoller-Ellison. Printre cele mai importante efecte secundare se numără simptomele gastrointestinale, constipația și balonarea dar și modificarea valorilor din sânge.
În cazul administrării de doze mari injectabile, se pot înregistra tulburări de vedere sau chiar orbire ca urmare a distrugerii nervului optic. Formatori de pelicule protectoare: Formatorii de pelicule protectoare cum ar fi Sucralfat acoperă mucoasa gastrică într-un strat protector, care rezistă până la șase ore la acțiunea acizilor gastrici.
Printre efectele secundare se numără constipația. Aceste medicamente sunt administrate la aproximativ 1 oră înainte de masă, preferabil pe stomacul gol. Este permis consumul de apă.
Antiacizii și antagoniștii receptorilor H2 nu trebuie administrați concomitent cu formatorii de pelicule protectoare, ci abia după o oră pentru a evita eventualele influențe asupra eficienței.
Anticolinergic pentru tratamentul ulcerului: În primul rand, Pirenzepin inhibă secreția sucurilor gastrice, prin ocuparea receptorilor care necesită substanță de transport pentru nervus vagus pentru a stimula celulele parietale ale mucoasei gastrice.
Anticolinergicele sunt folosite în primul rand în combinație cu alte tratamente împotriva cancerului. Dat fiind faptul că este inhibat nu doar nervul principal parasimpatic ci și alți nervi, apar o serie de efecte secundate pentru cei afectați în cazul unui dozaj prea mare, cum ar fi uscarea gurii, tulburări de golire a vezicii, tulburări de acomodare sau ritm cardiac sporit.
În cazul pacienților cu o presiune internă a ochilor sporită (glaucom) sau care suferă de măriri ale prostatei, aceste medicamente nu pot fi administrate.
Preparate pe bază de bismut: Printre tratamentele împotriva ulcerului se numără și preparatele pe bază de bismut, care în prezent sunt eliberate în combinație cu antibiotice în vederea combaterii infecției cu bacteria Helicobacter pylori.
Acestea sunt administrate cu 30 de minute – 1 oră înaintea mesei. Pacientul trebuie să știe că scaunul se va colora în negru (în funcție de preparat), și chiar și limba, gingia sau proteza dentară se vor colora trecător.
Antibiotice pentru tratamentul ulcerului: Cele care conțin penicilină cum ar fi amoxicilină, însă și substanțe precum metronidazol au din în ce mai multă importanță în combaterea infecției cu bacteria Helicobacter pylori în cadrul tratamentului ulcerului.
Măsuri preventive
Respectarea indicațiilor pentru tratamentul ulcerului și renunțarea la alcool, nicotină și cofeină sprijină procesul de vindecare. Un consum de alimente ușor digerabile, împărțite în mai multe mese, mici (circa 5/zi) nu suprasolicită stomacul, permițându-i-i să se golească la intervale mai mici. În acest mod se evita menținerea în stomac a unor cantități mari de acid clorhidric pe timp îndelungat. În principiu, tuturor celor care suferă de ulcer gastric sau duodenal li se poate recomanda un tratament psihoterapeutic.
Tratamentul ulcerului. Sursa: csid.ro