USR-istul Nicolae Borca, din Jucu, se visa primar, deși el este faimos pentru…rețele de date instalate fără aprobare și pentru datoriile uriașe la stat

În campania electorală pentru locale a ieșit în față, un personaj pe care unii l-ar numi, cu blândețe, pitoresc, în timp ce alții l-ar defini ca fiind de tip interlop: USR-istul Nicolae Borca. Individul își dorea să devină edilul comunei Jucu, lucru pentru care a apelat la denigrări, nesusținute de probe, dar și la amenințări directe asupra localnicilor. Cui nu putea să-i cumpere, cu băutură, bunăvoința, respectiv promisiunea că îl va vota, încerca prin intimidare și chiar injurii. Ei bine, iată ce ilegalități a făcut, de-a lungul timpului, cel care este cunoscut în Jucu sub numele de “Nicu de la net”, și cum și-a bătut el joc și de stat, și de locuitorii comunei.

Când s-a văzut candidat la funcția de primar al comunei Jucu, Borca a dat uitării toate contractele pe care le-a avut cu Primăria, și care i-au adus în buzunar nu mai puțin de 1.159.000 de lei și a început cu atacuri directe la adresa actualului primar. Unele dintre ele de o josnicie fără seamăn, pentru că vizau familia omului.

- Articolul continua mai jos -

Are  trei firme și datorii la stat de peste 2 milioane lei

Afaceristul Nicolae Borca deține trei societăți comerciale care, paradoxal, deși stilul lui de viață înflorește, în contabilitate acestea merg tot mai rău, de la an la an. Se pare că, în prezent, datoriile la stat ale firmelor lui ar depăși 2 milioane de lei.

- Articolul continua mai jost -

“Borca a făcut ce a vrut la noi în comună. A instalat o rețea de date, pe terenul oamenilor, abuziv, fără aprobarea acestora și fără ca măcar să-i informeze. Ulterior am aflat că nu avea nici aprobare de la stat pentru a o instala. Ca să înlăture concurența a lucrat noaptea, ca rakeții și a tăiat cablurile de fibră  optică montate de alte firme  ce intraseră în zonă și care erau superioare lui. Oamenii spun că a mers până la a a depune plângere la Primăria Jucu împotrova acestora firme, prin care cerea să le fie refuzat accesul. Habar nu am ce motiv ar fi putut invoca, decât tupeul lui nemărginit”, ne-a mărturisit un locuitor din Jucu, care ne-a trimis un mail la redacție.

Iată prin ce metode, de raket, încerca să scape de concurență

Un alt locuitor  din Jucu spune că  lansarea  de către  Borca a  unui  potop  de amenințări la adresa  oamenilor  nu constituie  o noutate: “Sunt obiceiuri vechi pe care le folosea, încă de atunci când pe piață au apărut furnizori noi de rețea. Borca și oamenii lui își revărsau frustrările asupra agenților de vânzări ai Orange, și, mai apoi, Digi și Telekom, când aceștia au adus fibra optică de o calitate net superioară rețelelor pe care el le avea în localitate. Acum, în campanie, a uzat de același comportament și atitudine violentă ca pe vremea când amenința agenții că îi va duce în pădure și îi va lega dacă își mai distribuie ofertele pe raza localităților unde își avea el afacerile. În aceste condiții, localnicii din Jucu au dat dovadă de înțelepciune și au înțeles că nouă nu ne trebuie un astfel de primar”.

Oamenii din Jucu au prins curaj și încep să vorbească, nu se tem de amenințările, de tip interlop, lansate de Borca și nu mai suportă să fie umiliți, la ei acasă, de astfel de indivizi. Dovadă este acest  mesaj,  primit de la un alt localnic din comuna Jucu: “Comportament moștenit, cel mai probabil, din familie, apucături grobiene, violență și fire răzbunătoare, acesta este Nicolae Borca. Este o vorbă la români: <Să nu-i dai prostului putere!> . Mai mult, referitor la alte rețele de  cablu, când acestea au apărut la noi în comună, Borca și-a îndemnat angajații să distrugă cât mai repede noile echipamente, să taie fibra și apoi să informeze localnicii că marii operatori nu au rețele de calitate. Aceasta o consider acțiune specifică interlopilor. Este vandalism ceea ce a făcut, iar legea pedepsește astfel de fapte. La fel a procedat și în campania electorală, când s-a folosit de propriii angajați pentru a se promova politic. Precum în viata de zi cu zi, și în politică, acesta a promovat idei care nu i aparțineau, obiectivele sale erau copy-paste cu ale altora, iar interesele erau altele, decât cele pe care le-a amintit acesta”.

CV… cosmetizat

Unii spun că “Nicu de la net” și-a “romanțat” CV-ul când devenise candidat, ca să nu zic că și l-a denaturat. “La noi în comună, oamenii vorbesc că Borca nici nu ar avea atâta școală cât se laudă. Se zice că ar fi absolvit ceva prin Republica Moldova, cu studii în weekend-uri, după care ar fi făcut, în România, un master în studii de securitate. El se recomandă ca antreprenor în domeniul telecomunicațiile și susține că, astfel, a ajuns să-i cunoască bine pe majoritatea locuitorilor din comună și să le afle problemele și nemulțumirile. Atunci de ce nu a ținut seamă de ei și le-a instalat, pe terenurile lor, proprietate personală, fibra lui optică?  A venit în campanie cu niște vorbe goale , cum că munca, ordinea, dragostea pentru cei apropiați, respectul şi bunul simţ sunt valorile sale cele mai de preț, dar pe care el le-a terfelit fără rușine. Când bea, și bea des, că îi place, începe să se laude, să amenințe. În campanie, venea și le flutura oamenilor niște sondaje cum că el ar ieși primar, după care, dacă îi vedea nehotărâți, trecea la amenințări”, povestește un alt localnic din Jucu, într-un mail primit la redacție.

Laudă de sine cu tupeu deșănțat

Este o dovadă de mare tupeu să vii în fața oamenilor și să te prezinți drept  salvatorul neprihănit, ce vrea să devină administratorul comunei, cât tu ai datorii  imense la stat, studii incerte, îți place să bei și  te să înjuri ca un birjar și recurgi la amenințări atunci când nu poți să convingi.

Iată cum se lăuda Borca, în campanie, lucru ce i-a enervat teribil pe mulți dintre locuitorii din comuna Jucu: “În ultimii 14 ani am activat ca antreprenor în domeniul telecomunicaţiilor, dezvoltând o reţea de infrastructură informatică de acces la internet, telefonie şi TV prin fibra optică pentru mai multe localităţi din judeţului Cluj, model de succes pentru marile companii din domeniu. Mă mândresc cu faptul că mi-am început activitatea profesională de la 18 ani, în paralel cu studiile, şi sunt obişnuit cu munca zilnică, asiduă, direct pe teren, rezolvând problemele oamenilor. Am lucrat în principal în zona rurală a judeţului Cluj, de aceea cunosc foarte bine problemele cetăţenilor şi mă bucur când mă recunosc şi mă felicită pentru implicarea de acum din politică. Aceasta este dovada faptului că munca mea anterioară a fost temeinică, am fost un furnizor serios şi cred că voi fi şi un bun administrator al comunei în viitor”.

Cine vă felicita în campanie, domnule Nicolae Borca, cei pe ale căror terenuri ați instalat rețelele fără să le cereți acordul? ANAF-ul pentru neplata taxelor? Oamenii pe care îi înjurați și îi amenințați? La urne s-a dovedit că nici măcar bătrânii sau oamenii simpli, fără înalte studii universitare, nu mai pot fi prostiți cu promisiuni deșarte și cu imagini cosmetizate, pentru că ei văd și înțeleg realitatea.

 Iată cum amenința localnicii “Nicu de la net”

La Jucu, cunoscută drept comuna Nokia, după ce firma cu același nume a construit, aici, prima fabrică de telefoane mobile din România, unde  se  visa primar  USR-istul Nicolae Borca, zis și “Nicu de la net”, iată că acesta nu a câștigat, în schimb, le-a lăsat localnicilor un gust amar.

Între timp, Nokia a plecat din localitate, a închis fabrica și a lăsat locul unor altor producători de renume, cum ar fi Bosch sau DeLonghi, dar faima comunei a rămas, la fel și bugetul ei, de altfel, destul de măricel. Să fi fost și ăsta un motiv pentru care Nicolae Borca s-a visat primar?

Dincolo de faima comunei, locuitorii din Jucu nu mai par așa de dispuși să înghită promisiunile electorale pe care nu le analizează și nici nu se lasă intimidați de amenințări.

Dovadă că, în ciuda sondajelor care, înainte de alegerile locale, îl dădeau drept câștigător în lupta pentru Primăria Jucu pe USR-istul Nicolae Borca, iată că la urne altfel a stat treaba și “Nicu de la net” nu a ajuns “șeful comunei”, așa cum le spunea el oamenilor.

Bun prieten cu “Bachus”, “Nicu de la net”, așa cum îl știe lumea de când firmele lui le aduceau în case internetul și telefonia, când bea ceva cam pierde controlul. Și nu doar că începe să mintă, să fabuleze, să se laude, dar și amenință.

“Pe mine m-a oprit pe stradă și mi-a spus în față că el va ști cu cine am votat, așa că să am grijă, dacă vreau să-mi fie bine, că altfel, îmi bagă el mințile în cap”, ne-a povestit un localnic din Jucu.

Faptul că Nicolae Borca se comportă ca un raket și se consideră superior localnicilor, atât financiar, cât și intelectual, deși, el, se pare, ar avea niște studii făcute, în condiții dubioase, undeva prin Republica Moldova, nu mai este un secret în comuna Jucu.

Un alt localnic din Jucu ne-a mărturisit că lui i-a spus direct: “Dacă aflu că nu m-ai votat, îți rup picioarele. Și știi că aflu. Eu aflu orice vreau. În scaun cu rotile vei umbla”.

Instigare la ură, folosind…minori.

În comuna…Nokia, USR-istul “Nicu de la net” spera să câștige Primăria Jucu amenințând localnicii. NU a fost să fie!

Și pentru a fi interlop până la capăt, “Nicu de la net” a distribuit, toată campania, tot soiul de lucruri defăimătoare la adresa actualei conduceri a comunei,folosind pentru asta niște…minori, ceea ce nu este tocmai legal. De altfel a intervenit și Poliția, în ultima noapte de campanie, când Nicolae Borca, folosind, ca acoperire, ziarul fictiv apahida.ro, a lansat niște mesaje ce instigau la ură și care, dacă ar fi prins la oameni, ar fi generat scandal.

Un personaj duplicitar, așa cum am observat din acuzațiile făcute. Dacă la începutul anului a demarat o campanie prin care îndemna cetățenii doar cu reședință la Jucu, să-și ia vize de flotant, pentru a-și exercita votul, în prag de alegeri, văzând că pierde teren, a început să acuze administrația comunei că ar exista peste 2000 de flotanți. Ce-i drept, s-a demoralizat nițel, când i s-a arătat, negru pe alb, că la Jucu există diar 152 de flotanți. În plus, aceste vize de flotant se pot obține doar de la Primăria Cluj, dar “Nicu de la net” nu știa.

Și, cum chelul își pune singur mâna în cap, tocmai Borca, cel care a beneficiat de două terenuri primite de la primăria, unul în Jucu de Sus și unul în zona Văduț, lansase acuzații cu privire la alocări de case pentru tineri.

“Este o fire ranchiunoasă și răzbunătoare care, văzând că nu are simpatia oamenilor din comună, a recurs la amenințări și la acțiuni prin care să-i atace pe presupușii oponenți. S-a luat de familiile acestora, de etnia lor și chiar de afacerile pe care aceștia le întreprind. În ziua votului și-a arătat viclenia, când a încercat diversiuni pentru amendarea operatorilor comerciali, de altfel, cetățeni ai comunei, oameni a căror primar se visa. La fel a procedat și în perioada în care a fost administrator de rețele. Cu aceeași indiferență i-a tratat pe cetățeni. După ce obținea semnătura unui abonament, uita de aceștia și nu mai era interesat de funcționalitatea rețelei, oamenii plângându-se de un tratament indiferent, lipsa de dialog, telefoane închise, rețele nefuncționale, servicii sub nivelul promis și contractat.

Ca apoi, să ajungă, cu tupeu, să le ceară acestor oameni încrederea sa ca și politician și primar al comunei. Se poate vedea până unde ajunge ipocrizia la un astfel de personaj. Nu a ajuns primar, ba chiar a ieșit pe un loc trei, în ciuda pariurilor lansate și a sondajelor făcute chiar de el, a fost chiar în spatele candidatului PNL, pe care l-a momit sa renunțe la candidatură, în detrimentul său, și i-a promis postul de viceprimar. La disperare, omul se asociază și se folosește de promisiuni iluzorii.

A reușit să adune voturi pentru doar un consilier și jumătate, iar prin redistribuire au primit două posturi în consiliul local. În fapt, acesta este candidatul la postul de primar al comunei Jucu pe care alianța USR-Plus îl propusese”, ne-a mărturisit, într-un mail primit la redacție, un locuitor al comunei Jucu.

Cum a intrat Borca în USR

Deși susține că a fost ofertat de mai multe partide politice el a așteptat să se pună pe picioare Partidul Libertare Unitate și Solidaritate formațiune politică condusă de Dacian Cioloș și a aderat la noua formațiune devenită ulterior USR-PLUS.

Ca urmare a participării sale la mișcarile de stradă din anul 2018, a decis să intre în politică, așa că, pe 15 decembrie 2018, a participat la întâlnirea cu Dacian Cioloș şi Platforma RO100, pentru lansarea partidului PLUS. De altfel, chiar și actualul europarlamentar Dacian Cioloș a vizitat comuna Jucu și i-a îndemnat le jucani să aleagă ”oameni cinstiți și devotați”, respectiv, pe Nicolae Borca. Singura problemă a fost că locuitorii din Jucu au gândit cu propriul lor creier și nu s-au lăsat luați de val că au venit, la ei “la țară”, domnii de la oraș, să le spună ce să facă. Așa că “Nicu de la net” nu a reușit să pună mâna pe comuna Jucu, și, implicit, și pe bugetul ei, care este unul destul de generos.

Vom reveni cu detalii foarte interesante despre firmele lui Borca, afaceri necurate cu statul și poate chiar cu o sesizare la DNA.

Trending

spot_img