Cercetătorii au subliniat că atât vaccinurile Moderna, cât și Pfizer au fost foarte eficiente în prevenirea variantelor de Covid, dar, firesc, studiul nu a avut cum să cerceteze o eventuală eficiență împotriva Omicron, fiind publicat la doar câteva zile după apariția acestuia.
Cercetarea statistică s-a făcut pe 440.000 de foști soldați americani dintre care jumătate au primit vaccinul Pfizer, iar cealaltă jumătate Moderna.
În valul al II-lea, provocat de tulpina Alpha, s-a constatat că doar 0,57% dintre cei vaccinați cu Pfizer s-au infectat, în timp ce în rândurile celor vaccinați cu Moderna procentul a fost de 0,45%.
În următoarele șase luni de la prima doză, s-au îmbolnăvit cu 27% mai mulți dintre cei vaccinați cu Pfizer, iar dintre cei care s-au îmbolnăvit, numărul celor spitalizați a fost cu 70% mai mare decât dintre cei vaccinați cu Moderna.
O a doua etapă a studiului a fost realizată în timpul apariției variantei Delta, pe o perioadă de 12 săptămâni. În cadrul acestei etape au fost vizați 7.160 de veterani dintre care jumătate fuseseră vaccinați cu serul Pfizer și jumătate cu Moderna. Odată ce Delta a devenit varianta dominantă, cercetătorii au descoperit că în grupul Pfizer a existat un procent mai mare cu 0,65% de persoane infectate decât în grupul Moderna.
Atât vaccinul Pfizer, cât și vaccinul Moderna folosesc ARN mesager care învăța celulele organismului uman cum să fabrice o proteină similară proteinei Spike a coronavirusului. Aceasta declanșează un răspuns imunitar în organism, care este apoi antrenat de dozele de rapel.
La un moment dat, cei de la Pfizer au recunoscut că vaccinul lor conține un dozaj mai redus decât cel de la Moderna și au spus că au luat decizia de a-l face așa pentru a evita eventuale efecte secundare.
Sursa: Harvard Magazine