Acte necesare pentru obtinerea Buletin biometric cu cip, din 2021. Cărțile de identitate vor trebui înlocuite de autorități în august 2021, conform unui regulament al Uniunii Europene (UE). Astfel, românii vor putea opta pentru eliberarea unui buletin biometric sau cu cip care va conține diverse date personale.
Mai exact, pe lângă datele personale de pe buletinele clasice, actul de identitate cu cip va putea conține datele biometrice, adică imaginea feţei şi, eventual, amprentele a două degete, precum şi o semnătură digitală.
Citeste si:
- Acte necesare pentru viza de flotant. Cum obtii viza de flotant?
- Schimbarea buletinului 2021. Acte necesare
De precizat este că buletinul cu cip nu este obligatoriu, românii putând opta în continuare pentru cartea de identitatea simplă, cu care însă nu vor putea călători în străinătate. O altă noutate este că părinții vor putea solicita buletin pentru copii indiferent de vârstă. În plus, după ce va fi pregătită platforma pentru ca noile cărți de identitate să poată fi eliberate, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate de la 12 ani.
Însă până când vor intra în vigoare aceste schimbări, iată care este procedura pentru obținerea buletinului în 2021. Ce acte sunt necesare, în funcție de vârstă:
Acte necesare pentru buletin, în 2021 Minorii care merg să depună actele pentru buletin pentru prima dată, trebuie să fie însoțiți de unul dintre părinți sau reprezentat legal. În cazul în care părinții adolescentului au domicilii diferite, este nevoie ca acesta să fie însoțit de părintele la care are domiciliul stabilit.
Minorii care merg să depună actele pentru buletin pentru prima dată, trebuie să fie însoțiți de unul dintre părinți sau reprezentat legal. În cazul în care părinții adolescentului au domicilii diferite, este nevoie ca acesta să fie însoțit de părintele la care are domiciliul stabilit.
Acte necesare pentru obținerea buletinului de identitate la 14 ani
- cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, cât şi de părinte/reprezentantul legal;
- certificatul de naştere, original şi copie;
actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal; - documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original şi copie;
- certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, certificatul/hotărârea de divorţ în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;
- chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate.
Acte necesare pentru buletin la împlinirea vârstei de 18 ani
Este important de menționat faptul că, chiar și pentru cei care au împlinit 18 ani este nevoie de prezența unuia dintre părinți atunci când își depun actele necesare pentru cartea de identitate. Părintele trebuie să dea o decalrație scrisă în fața personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor unde se depune cererea de eliberare a buletinului.
- cererea pentru eliberare buletin;
- certificatul de naştere, original şi copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie;
- declaraţia unuia dintre părinţi ori a unei terţe persoane, din care să rezulte faptul că identitatea declarată în cererea de eliberare a actului de identitate, coroborată cu imaginea preluată ori cu fotografia ataşată cererii, aparţine solicitantului;
- fişa cu impresiunile decadactilare (amprente) ale solicitantului realizată de unitatea de poliţie de la locul de domiciliu sau de reşedinţă al solicitantului; chitanţa reprezentând
- contravaloarea cărţii de identitate
Taxe buletin în 2021. Cât și unde trebuie să plătești
Taxa unică pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 lei și se poate plăti fie la orice oficiu al Poștei Române sau CEC Bank, fie, și mai simplu, la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea cărții de identitate. Nu există taxă pentru eliberarea buletinului în regim de urgenţă.
În cât timp se eliberează buletinul
În conformitate cu prevederile legii actele de identitate ale cetățenilor români, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea buletinului este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența persoanelor. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, autoritățile locale oferă un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea cărții de identitate.
Ce termen de valabilitate are cartea de identitate
Termenul de valabilitate a cărţii de identitate este, după cum urmează:
4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;
10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani;
nelimitat după împlinirea vârstei de 55 de ani.
Acte necesare pentru obtinerea Buletin biometric cu cip. Sursa: Libertatea.ro