Cum ajută plafonarea la electricitate?

Cum ajută plafonarea la electricitate?

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Oltenia, CEZ, a anexat facturilor trimise către clienți, informări legate de creșterea prețurilor, de la 1 octombrie.

Oamenii, însă, nu trebuie să intre în panică. Asta mai ales dacă se vor încadra în consumul de energie pe care îl aveau până acum.

Am analizat o factură a unui client casnic, care are un contract de tip CEZ Eficient Standard. În acest moment, prețul energiei electrice pe kWh este de 1,15812 lei (fără TVA). La acesta se adaugă contribuția de cogenerare, acciza necomercială și certificatele verzi.

Toate cele trei modificându-și prețul în funcție de cantitatea consumată. De exemplu, factura analizată de noi a avut un consum de 191 de kWh. Facem precizarea că și în acest moment clienții beneficiază de plafonarea acordată de stat.

Așadar, pentru consumul de 191 de kWh, la prețul de 1,15812 lei, factura ajunge la costul de 221,21 de lei (fără TVA). La această sumă se adaugă contribuția de cogenerare – 3,24 de lei, acciza necomercială – 1,03 lei și certificatele verzi – 13,86 de lei. Prețul total al facturii ar fi de 239,34 de lei, fără TVA.

Aici intervine OUG 27/2022, care scade un preț de 0,58077 de lei pentru fiecare kWh consumat. Sumă suportată de stat este de 110,93 de lei pentru cei 191 de kWh. La final, din cei 239,34 de lei, se scad 110,93 de lei.

În acest fel, factura ajunge la costul de 128,41 de lei, la care se adaugă TVA. Preț final de achitat va fi de 152,81 de lei, după adăugarea TVA-ulului. Fără schema de sprijin a statului, clientul casnic ar fi scos din buzunar în loc de 152,81 de lei, 296,78 de lei. Așadar, statul acoperă, în acest caz, aproape jumătate din factură.

Prețurile la electricitate explodează de la 1 octombrie

De la 1 octombrie, scenariul ar fi sumbru în lipsa plafonării. Pentru tipul de factură pe care l-am analizat, prețul pe kWh va ajunge la 1,859 lei, față de 1,15812 lei cât este în acest moment. Prețul total, cu tarife și TVA incluse va fi de 2,6903 de la 1 octombrie.

La acest cost se mai adaugă un abonament care va costa 0,77 de lei pe zi. Dacă ar fi să calculăm costul unei facturi cu consumul de 191 de kWh, acesta va ajunge la fabuloasa sumă de 536,84 de lei.

Așadar, costul total al unei astfel de facturi crește foarte mult. Soluția este aceea ca oamenii să aibă un consum relativ similar ca cel de până la 1 octombrie. Astfel, creșterea nu se va resimți foarte mult în facturi datorită plafonării.

Însă, diferența suportată de stat vine, practic, tot din banii contribuabililor. Doar că oamenii nu vor resimți acest lucru pe persoană fizică, lunar. Câștigate ies doar companiile furnizoare de energie electrică.

Acestea își burdușesc conturile profitând de faptul că statul se vede nevoit să intervină pentru ca oamenii să poată suporta scumpirile masive.

Cum ajută plafonarea la electricitate? Sursa: electrica.ro

Nu ratati:

Trending

spot_img

Stiri verificate. Stiri reale.

Follow us