În primul rând, nu este o rușine că ne întrebăm cine este Alexandr Dughin? Vorbesc de noi cei care nu locuim în Rusia, cei care nu suntem în contact atât de des cu știrile de acolo.Nu este o rușine pentru că “Кто такой Дугин?” se întreabă și jurnaliștii ruși, cei pe care Kremlinul îi consideră “agenturi străine”. Și ei vor să înțeleagă moartea fiicei lui Dughin, Daria Dughina. În acest caz, contextul este totul.
Citeste si: Cine este soția lui George Buhnici care arata ca o minora?
Un asemenea demers de înțelegere a contextului l-au făcut jurnaliștii de la Редакция/Redacția pentru a afla …
… cine este Alexandr Dughin?
Sunt niște profesioniști care și-au demonstrat de-a lungul timpului calitățile riguroase de gazetari. Respectă informațiile factuale, despart părerea de informații, dar mai ales prezintă toate vocile importante.
Jurnaliștii ruși de la Редакция sunt considerați “agenți străini” în Rusia, un fel de “dușmani ai poporului”, ceea ce îi scoate din lista propagatorilor de informații pro-Kremlin.
De la ei aflăm în primul rând că Daria Dughina nu era o simplă fiică a lui Dughin. Daria Platonova/Dughina era o jurnalistă implicată sută la sută în promovarea ideilor tatălui ei. Deși a studiat filosofia în Franța, deși era bună vorbitoare de limbă engleză și franceză, Daria respingea cu multă convingere tot ce era occidental, nerusesc. Credea cu tărie în Ruskii Mir/Lumea Rusă.
Elocvența sa Daria Dughina, studiile în Vestul Europei, apropierea de ideile Kremlinului, faptul că susținea Războiul din Ucraina pe care îl numea, evident, ”Operațiune Specială”, toate acestea o aduceau în prime time la televiziunile de stat rusești. Aici înfiera cu multă vervă Occidentul decadent, dușman al valorilor rusești.
Citeste si: Cât costă un metru cub de gaz natural?
Daria Dughina era și angajată la postul de televiziune cu viziuni radicale pe nume Țarigrad TV.
Citeste si: Dieta Denise Rifai. Ce mananca prezentatoarea TV
Numele spune totul. Imperiul Țarist numea Constantinopolul Țarigrad, adică orașul Țarilor. Imperiul Țarist vedea fostul Constantinopol, actualul Istanbul, parte componentă a lumii ruse, iar Rusia era a treia Romă. Rusia ar continua legitim tradiția ortodoxă bizantină.
Revenind la Daria Dughina. Era văzută deja de unii jurnaliști ca un fel de Marine Le Pen. O bună vorbitoare, o persoană plăcută, tânără, energică, părea cumva imaginea îmbunătățită a tatălui ei morocănos, bărbos și mult prea mistic, spun cei intervievați de Редакция.
Apropo, în reportajele sale pentru Țarigrad TV, în discursurile sale de la televiziunile rusești, nu-și ascundea simpatiile față de politiciana de extremă dreaptă franceză. Daria a scris și cartea Z, care promova războiul din Ucraina. A fost introdusă și pe lista persoanelor interzise în Vest.
Jurnaliștii ruși considerau că Daria Dughina era susținută puternic de tatăl ei, Alexandr Dughin.
Motivul: deși extrem de popular în anumite cercuri, Dughin nu reușise să ajungă la influența asupra Kremlinului pe care i-o atribuie foarte multă lume.
Potrivit jurnaliștilor de opoziție din Rusia, potrivit analiștilor ruși care critică propaganda Kremlinului, Alexandr Dughin era mai cunoscut de publicul larg din afara țării decât de publicul larg din Rusia. Nici vorbă de ”ideolog al Kremlinului”, nici pomină de ”ideolog al lui Putin” și nici măcar o doză de adevăr când se vorbește de faptul că ”Putin își consultă deciziile cu Dughin”!
Acestea sunt niște clișee ușor de folosit, spune scriitorul rus Viktor Șenderovici, acum exilat în Israel. Jurnaliștilor străini le este foarte greu să le explice cititorilor ce reprezintă Dughin, așa că folosesc stereotipuri pentru a se face înțeleși mai ușor.
Oamenii au auzit de un Rasputin, știu că avea barbă lungă, știu că avea oareșce influență asupra țarului, perfect, legenda se potrivește la fix, avem puține cuvinte care să nu obosească prea mult cititorul, așa cum ”greșesc” eu aici.
Filosoful, politologul, scriitorul, sociologul, teologul, jurnalistul Dughin a început însă ca un ”Atlantist” spune unul din primii săi angajatori, jurnalistul Alexandr Prohanov. În anii de după căderea URSS, vorbea despre faptul că Rusia ar trebui să îmbrățișeze valorile Occidentului.
La un moment dat ceva s-a întâmplat, iar discursul său a cotit spre mistică, spre naționalism șovin rusesc, spre ”Ruskii mir”, spre ”a treia Romă” ori cum i se mai zice, ”a treia cale”. Mai mult, lui i se atribuie de către opoziția rusă, de către unii intelectuali ruși, dar și de către ucraineni că ar fi ideolog pentru рашизм/rashism/fascism rusesc, definit prin simbolul Z.
De ce s-a schimbat atât de mult Dughin?
Din oportunism, crede același Prohanov, dar și Kiril Martânov, redactorul-șef Novaya Gazeta Europa.
Kremlinul a început să dea semne că vrea o revanșă, o refacere a Uniunii Sovietice. Așa că discursurile de tipul Mama Rusie, salvatoarea valorilor creștin-ortodoxe, a treia cale, a Treia Romă au început să fie promovate și îndrăgite de Kremlin.
Curios este faptul că Dughin, deși devenise un fel de erou al acestei filosofii, rămăsese un marginal. Dughin nu apărea prea des la posturile de stat rusești. Fiica sa era mai des invitată, iar Dughin a rămas într-un soi de underground.
Bun vorbitor de limbă engleză, a reușit să-și facă un nume impresionant în Vest, unde era invitat la conferințe de presă, dădea interviuri jurnaliștilor străini.
De aici și până la ”ideologul lui Putin” nu a fost decât un pas, cred jurnaliștii ruși de opoziție.
Asta nu înseamnă că nu exista o doză mare de susținere din partea unor forțe din Kremlin. Asta nu înseamnă că nu era în contact cu unii oameni din eșalonul 2 de putere. Dar până la ”creierul lui Putin” era cam departe.
O explicație pentru ”succesul” pe care Dughin îl are era faptul că unele dintre cuvintele sale au prostul obicei să devină un soi de piază rea. O adevărată prorocire neagră.
În 2014, de pildă, extrem de supărat din cauza evenimentelor care se precipitau în Ucraina, atunci apăruseră conflicte sângeroase între separatiștii pro-ruși controlați de Kremlin și autoritățile de la Kiev, Dughin a spus ceva ce a șocat opinia publică. Nimeni nu s-ar fi gândit că în 2022 ceea ce spunea el va deveni o realitate.
A spus referindu-se la ucraineni:
Убивать! Убивать! Убивать!
Ubivati! Ubivati! Ubivati!
(Să-i omorâm! Să-i omorâm! Să-i omorâm!)
Acum înțelegeți de ce cuvintele dure ale lui Dughin sunt întoarse pe toate părțile, iar cele care se transformă în realitate îl fac un fel de ideolog oficial al Kremlinului?
Moartea tragică a fiicei lui Dughin îl propulsează din nou în atenția publică.
Daria Dughina a fost înmormântată la Moscova, iar la înmormântare Dughin a spus, potrivit jurnaliștilor ruși: дочь погибла за Россию, во имя русской победы!/fiica mea a murit pentru Rusia, pentru victoria rusă!
Înțelegeți ce vreți din asta.
Eu o să închei textul cu o altă declarație.
De data asta a lui Leonid Sluțchii, liderul LDPR, cel care i-a luat locul defunctului Jirinovschi.
Prezent la înmormântare, acesta a spus în rusă următoarea lozincă:
Одна страна! Один президент! И одна победа!
O țară! Un președinte! O victorie!”
Jurnaliștii ruși de la ”Europa Liberă” nu au putut să nu remarce asemănarea cu ”Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer”, adică unul din cele mai folosite slogane pe vremea nazismului german: ”Un popor, un Imperiu, un conducător!”
Cine este Alexandr Dughin? Sursa: Vitalie Cojocari